5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN
Tarih: 5.04.2022| Okunma Sayısı: 986


BASINA VE KAMUOYUNA

         5 Nisan yargının kurucu gücü olan Avukatların günüdür. Önceleri coşku ve umutla kutladığımız avukatlar gününü bugünlerde görev bilinci ile kutlar hale geldik. Adalet sisteminde baş aşağı gidiş devam ederken, koyu bir baskı, yok sayılma ve ekonomik kuşatma ile karşı karşıya bulunmaktayız.

            Son 20 yıl içerisinde hukuk fakültesi sayısı yaklaşık on kat arttı. Önemli bir kısmı yetersiz koşullarda eğitim veren bu hukuk fakültelerden binlerce kişi mezun edilerek niteliksel düşüş hızlandırılmıştır. Mezun olanlar kendi kaderlerine terk edildi. 1 yıl süren zorunlu staj dönemine ilişkin stajyer meslektaşlarımıza herhangi bir hak verilmedi. Bu süre içerisinde meslektaşlarımızın asgari ihtiyaçlarını nasıl giderecekler mevzu bile olmadı. En basitinden ulaşımda indirim ya da adliye yemekhanesinden indirimli yemek temin etme talebimiz bile karşılık görmedi. Ülkeyi yönetenler hesapsızca hukuk fakültesi açarken, mezun olan insanların geleceğine ilişkin hesap yapma gereği duymadı. Ekonomik zorluklara mücadele etmek zorunda kalan avukatlar, hak ve özgürlük mücadelesindeki etkin rolünden uzaklaştırılmak isteniyor. Avukatların ekonomik abluka altında olması, ekonomik bağımsızlığını kaybetmesi yargı bağımsızlığının kaybedilmesinin önemli sebeplerinden birisidir. Ve biz bu gerçeği her an içimiz acıyarak hissetmekteyiz.

            Avukatlar sadece ekonomik ablukaya maruz değildir. İşimizi yaptığımız birçok kamu kurumunda mesleğimizi icra etmemiz zorlaştırılmaktadır. Güvenlik gerekçesiyle hakim ve savcıları izole ederek adli mekanlarda avukatların girmeyeceği kısıtlı alanlar yaratılmıştır. Bazı adliyelerde ve kamu kurumlarında kanun hükmüne rağmen avukatların üzerleri aranmakta girişleri zorlaştırılmaktadır. Kanuni düzenlemeye rağmen halen bu problemlerle karşı karşıya kalınması anlaşılması zor bir husustur. Unutulmamalıdır ki avukatlık bir kamu hizmetidir ve bu kavram da kanunda yer almaktadır. Ancak uygulamada karşılaşılan engellemeler avukatlığın kamu hizmeti olduğu gerçeğiyle uyuşmamaktadır.

            Avukat hak arama özgürlüğünün temsilcisidir. Avukat özgürlük ve adalet ilişkisini pratikte yeniden kuran kişidir. Avukat özgürleşme alanını sistematik olarak genişleten, egemen ve baskıcı kültüre karışı barışı savunan kişidir. Bu bağlamda avukat iyinin doğrunun yanındadır, taraftır.

 

BİZ AVUKATLAR

ADALET İSTİYORUZ…  ADALET ARIYORUZ!

           

 

            Adaletin olmadığı yerde Avukatın kutlayacak bir günü olduğunu da kabul etmiyoruz ve ama her şeye rağmen umutla ve inançla günümüzü kutlamaya devam edeceğiz.

            Bugün cübbelerimize beyaz kurdeleler taktık. Bu beyaz kurdele, adaletsizliğe karşı adaletin simgesidir. Yitirilen bir değer ya da canı anmak için takılan siyah kurdelenin aksine, ölmesine izin verilmeyecek, can çekişen bir şeyi hayata döndürme isteğinin göstergesidir.

            Biz Beyaz Kurdeleli Avukatlar, bu ülkeye adaletin geleceğine dair inancımızı hiç yitirmedik. Bunun adına umut demiyoruz, zira umut, başkasından sizin adınıza iyi bir şey yapmasını beklemektir. Biz bunun adına inanç diyoruz. Çünkü kendimize de halkımıza da inanıyor ve güveniyoruz.

            Biliyoruz ki halkımız da adaleti ve demokrasiyi, insan yerine konmayı, insanca yaşamayı bizler kadar özledi.

            Biz adalet ararken, kadınları, çocukları, doğayı, dereleri, hayvanları, dağı, ormanı, zeytini, tüm dezavantajlı grupları, yani yaşama dair, insana dair, hak ve özgürlüklere ilişkin her değeri savunmaya devam edeceğiz.

            Romalılar, bir ölünün arkasından "öldü" demezdi; “YAŞADI” derlerdi. Biz adaletin arkasından “yaşadı” diyeceklerden de değiliz. YAŞAYACAK, YAŞAMAK ZORUNDA... Zira bizim yaşamamız, çocuklarımızın yaşaması ekmek kadar, su kadar, nefes kadar ADALETİN VE DEMOKRASİNİN yaşamasına bağlıdır.

            Bu beyaz kurdelelere iyi bakın. Siyah cübbeleri içindeki bu Beyaz Kurdeleliler sizin için adalet isteyen kişilerdir.

            Devlete, sisteme, kurumlara, kişilere güven ancak ADALETLİ iseler mümkün olabilir. Siz de toplumun geri kalanına, devlete, hâkimlere, meslek mensuplarına, esnaflara karşı bir güvensizlik hissediyorsanız, aslında siz de bizim gibi ADALET isteyen ve adalet arayanlardansınız.

            Toplumsal güvenimizin yeniden tesisi, güzel günler için hemen şimdi ADALET diyoruz!...

            Adalete ve avukata bir gün herkesin ihtiyacı olacaktır. Avukatların dilini kesmeli diyen Napolyon’un tutuklandığında ilk işi avukat talep etmek olmuştur. Günümüz adalet ve barışın günüdür. Her şeye rağmen tüm avukatların gününü umutla, inançla kutluyoruz.

 

ANTALYA BAROSU BAŞKANLIĞI

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

20.04.2024
AV. HÜSEYİN GEÇİLMEZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.