YARGI BAĞIMSIZLIĞI, ADALET VE HUZUR GETİRMESİ UMUDUYLA MESLEKTAŞLARIMIZIN YENİ ADLİ YILINI KUTLARIZ.

 

 

Basına ve Kamuoyuna

Bu memlekette Avukat olmak ateşten gömlek giymek demektir. Bugün sizlere avukatlığın doğuşundan itibaren çözdüğümüz sorunları ve gurur kaynağımız olan hukuk mücadelelerimizi anlatmak isterdik. Ancak ne var ki içinde bulunduğumuz süreç her gün bir başka hukuk mücadelesi vermek zorunda kaldığımız, dayanışmayı bırakmadığımız hafızalardan silinmesini istediğimiz bir süreçtir. Bu yıl ülkemizde avukatlar, kendi evimiz olan adliyelerde hep ötekileştirilmişler, adliye giriş çıkışlarında hakim, savcı meslektaşların aksine x-ray ile aranarak girebilmişler, gidilen haciz mahallerinde, adliye koridorlarında darp edilmişler ve daha da acısı ekonomik zorluklar nedeniyle yaşamlarına son vermişlerdir.

Sonsuza kadar süreceği zannedilen bu devran kendi yarattığı hukuksuzluk altında ezilecektir. Biliyoruz ki, o zaman geldiğinde bugün başını kuma gömenler veya yasaları çiğneyenler bizlere yani avukatlarına yardım talepleri için koşacaktır. Biz gene o gün geldiğinde hukukun üstünlüğü ve insan hakları bakış açımızdan vazgeçmeden adil yargılanma hakkının sağlanması için sürekli mücadele edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki savunma hakkı kutsaldır. Bu hakkı savunan “Avukatlar” adaletin yılmaz bir bekçisi ve kahramanıdır. Adil yargılanma hakkını sağlamak boynumuzun borcudur.

Yaşanılan süreçte saydığımız hukuksuzluklar yetmezmiş gibi 80 baronun ortak iradesine karşı olarak avukatların veya yargının sorunlarını çözme amacı taşımayan avukatlık kanununda değişikler yapılmış ve çoklu baro düzenlemesi hayatımıza girmiştir. Bu düzenlemeyi hukuk ve demokrasi kavramlarıyla savunabilmek mümkün değildir. Bu düzenlemenin tek amacının “emir ve talimat” altına alamadıkları avukatları ve baroları yönetebilmek olduğu anlaşılmaktadır. Yaşanılanlar hukuk ve adalet tarihimizde kara bir leke olarak hatırlanacaktır. Evrensel hukukun genel kabule ulaştırdığı temel ilkeleri savunmaya devam edeceğiz. Bu sürecin sonunda da Avukatlar olarak tarih sahnesinde bir kez daha haklı çıkacağız.

Adaleti, demokrasiyi ve hukuk devletini savunan Avukat, Savcı, Yargıç meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın yeni adli yılı kutlu ve “adil” olmasını diler, son söz olarak şunu bir kez daha ve yüksek sesle söylemek isteriz;

Tek gerçek liderimiz olan Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinden, cumhuriyetin kazanımlarından, demokrasinin erdemlerinden yana taraf olduğumuzu vurgular insan haklarına dayalı gerçek bir hukuk devleti inşa edilinceye kadar inanç ve kararlılıkla mücadele edeceğimizi basın ve kamuoyu ile paylaşırız.

 

Antalya Barosu Başkanlığı