TBB MESLEK KURALLARININ 27. MADDESİNİN İKİNCİ FIKRASININ BİRİNCİ CÜMLESİNİN İPTALİ HAKKINDA
Tarih: 3.08.2017| Okunma Sayısı: 876

Ankara 20.06.2017
BARO BAŞKANLIĞI

DUYURU NO:2017/42

Konu   24.11.2014 günlü 2014/97 sayılı Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'nın 27 nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hakkında duyurumuz.

İlgi duyurumuzda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 31.03.2014 tarih 2011/76 E., 2014/1397 K. sayılı kararı ile Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'nın 27 nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesindeki "Bir avukat başka bir avukata karşı asıl ya da vekil sıfatıyla takip edeceği davayı kendi barosuna bir yazı ile bildirir." kuralında "hukuka uyarlık" bulunmadığı yolunda karar verildiği bildirilerek; sözü edilen kuralın uygulamasında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararı ile ortaya çıkan hukuki durumu dikkate almalarının uygun olacağı Barolarımızı değerlendirmelerine sunulmuştu.

Aynı konu ile ilgili olarak Danıştay 8. Dairesi 22.03.2017 tarih 2016/12836, 2017/ 1911 K. sayılı kararı ile Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'nın 27 nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesindeki "Bir avukat başka bir avukata karşı asıl ya da vekil sıfatıyla takip edeceği davayı kendi barosuna bir yazı ile bildirir." kuralı hakkında iptal kararı vermiştir.

Bilgi ve değerlendirmelerinize sunarım.

Saygılarımla.

Avukat Metin FEYZİOĞLU