BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 29.06.2021| Okunma Sayısı: 1062

DANIŞTAY İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇEKİLME KARARININ YÜRÜTMESİNİ DURDURMALIDIR!

 

İstanbul Sözleşmesi, taraf devletlere, kadına yönelik her türü şiddete karşı önleyici ve koruyucu mekanizmaları hayata geçirme yükümlülüğü getiren, uluslararası temel bir insan hakları sözleşmesidir. Kadınların, çocukların ve her cinsiyetten insanın şiddet karşısında korunmasına yönelik taraf devletlere özel yükümlülükler yüklemektedir. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti bir insan hakkı ihlali olarak ve cinsiyete yönelik ayrımcılık olarak tanımlamaktadır.

Toplumun her kesimi, siyasi partiler, barolar ve sivil toplum örgütleri, şiddete maruz kalan kadınlara yönelik çalışmalar yapmaktadır. Öte yandan ilerleyen süreçte görülmüştür ki, şiddet karşısında devlet eliyle yürütülecek politikalar, ev içi şiddetin önlenmesinde daha etkin tedbirlerin uygulanmasını, şiddet karşısında bütüncül bir bakış açısını ve mücadeleyi gerekli ve zorunlu kılmıştır.

İstanbul Sözleşmesi, kadınların can güvenliği ve şiddetsiz bir hayat hakkı için kritik önemde bir hukuki belgedir. İstanbul Sözleşmesi’ne göre taraf bir devletin şiddeti önleme, şiddetten koruma, şiddet uygulayanı cezalandırma ve şiddet mağdurlarına tazminat ödeme yükümlülüğü vardır. İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan taraf devletler şiddetin tekrarlanmaması ve şiddet içeren davranış modellerinin değiştirilmesi için programlar oluşturmak ve desteklemekle yükümlüdürler.

Sözleşme eşitlik ilkesini savunur, ayrımcılığa karşı çıkar, şiddet vakalarının ayrım yapılmaksızın her maruz bırakılan için etkin takibi ve cezalandırılmasını öngörür. Sözleşmeden çıkılması demek kadın cinayetlerinin, çocuk istismarının ve şiddetin önünü açmak demektir. Bu nedenle anayasal dayanaktan yoksun ve hukuken yok hükmündeki Cumhurbaşkanı kararını tanımıyoruz.

Bu kararın iptali için açtığımız davada Danıştay’ca verilecek yürütmeyi durdurma kararı binlerce kadının yaşam hakkının güvencesi olacaktır.

Danıştay bu ülkede cinsiyetleri nedeniyle katledilenlerin, kadın cinayetlerinin sayısının artmasını istemiyorsa, derhal yürütmeyi durdurma kararını vermelidir. Aksi takdirde bundan sonraki her kadın cinayetinde, çocuk istismarında sorumluluğu olacaktır.

Hukuki dayanak ve gerekçeden yoksun, Anayasa’nın 90. maddesine aykırı Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulması, bağımsız ve tarafsız yargı ilkesi gereği, Danıştay’ın görev ve sorumluluğudur.

Bu nedenlerle Danıştay, Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulmasına karar vermelidir. Saygılarımızla. 29/06/2021

 

 ANTALYA BAROSU BAŞKANLIĞI

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. HÜSEYİN GEÇİLMEZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.