Tarih: 25.03.2020| Okunma Sayısı: 496

BASINA VE KAMUOYUNA

Ülkemizin ve dünyanın salgın bir hastalığın pençesinde olduğu bu zor günlerin bir an evvel geçmesini diliyoruz. Neredeyse her gün gerçekleşen çocuğa yönelik ihmal, istismar ve cinayet eylemleri ne yazık ki salgın ve hastalık dinlemiyor. Toplumun en hassas ve korumasız bireyleri olan çocuklarımız her daim devletin koruması altında olmalıdır. Bir salgın hastalıkla mücadele edilirken bile çocukların hakları ve güvenlikleri ihlal edilmemelidir.
Gündemde olan ve ceza infaz mevzuatında değişiklik içeren düzenlemeye çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçunun da dahil edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Cezaevlerindeki mahkum ve tutuklu sayısının azaltılması sağlık açısından bir önlem olarak düşünülse de, bu kapsama çocuklara karşı suç işleyen faillerin de alınması mağdur çocuklarımıza büyük bir haksızlık olacaktır. Çocuklara karşı suç işleyenler hükmolunan cezayı sonuna kadar çekmelidirler. Adil yargılama ile evrensel değerlere uygun bir cezalandırma gerçekleştirilmelidir. Öncelikle devletin çocuğa dönük şiddeti önleme planları olmalıdır. Çocuklara karşı suç işleyenlerin örtülü af kapsamına alınması kabul edilemez. İnfaz hukukundaki kuralların devlet tarafından herkese eşit uygulanması gerektiği düşünülüyorsa, çocukların failleriyle eşit olmadıkları hatırlanmalıdır. Çocuklar korumasız oldukları için cinsel istismar suçunun mağduru olmaktadırlar, devlet politikası böyle bir zamanda bile çocuğa zarar verenle, yetişkine zarar vereni bir tutmamalıdır. Çağrımız ve beklentimiz çocuğa karşı işlenen suçların infaz düzenlemesi kapsamından çıkartılmasıdır.
Basına ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 25/03/2020

ANTALYA BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ