SAVUNMAYA YÖNELİK GİDEREK YOĞUNLAŞAN HAK İHLALLERİ VE TUTUKLAMALARLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Tarih: 8.10.2018| Okunma Sayısı: 1565

 BASINA VE KAMUOYUNA

Savunma tutuklanamaz.

Savunma yoksa yargı da yoktur.

Yargılamadan avukatın çıkarılması hukukun çıkarılmasıdır.

Biz biliriz ki, hukuk devleti yargı bağımsızlığına ve özgür savunmaya dayanır. Oysa, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, adil yargılanma, savunma dokunulmazlığı, silahların eşitliği gibi, uluslararası sözleşmeler ve Anayasa, Avukatlık Kanunu gibi düzenlemelerle güvence altına alınan haklar, her geçen gün, giderek artan bir şekilde, ihlal edilmektedir.

Daha bir ay kadar önce, yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra mahkeme önüne çıkabilen bazı meslektaşlarımız, 5 gün süren duruşma sonunda, savcılığın tutukluluğun sürmesi yönündeki mütalaasına karşın, suçun vasıf ve mahiyetinin değişme olasılığına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin uzun tutukluluk sürelerine ilişkin kararlarına ve avukat olmalarına da vurgu yapılarak tahliye edilmişler; ancak, aradan 24 saat bile geçmeden, aynı mahkemece, hukukta ve mevzuatta olmayan bir kavramla yeniden tutuklanmışlardır.

Geçtiğimiz haftaysa bir meslektaşımız, yaşanan usul tartışmalarının ardından jandarma tarafından duruşma salonundan zorla çıkarılmış, ertesi gün duruşmaya giderken gözaltına alınmış, Avukatlık Kanunu ve usul hükümleri yok sayılarak “ters psikoloji ile müvekkilini ve kendisini mağdur göstererek haklı çıkmaya çalıştığı”, “davayı sulandırmaya çalıştığı” vs gibi hukuku katleden, uyduruk gerekçelerle tutuklanmış ve bir gün sonra serbest bırakılmıştır.

Yargının eşit ve kurucu unsuru olan bağımsız savunmayı, yurttaşlarımızın hak arama özgürlüklerini temsil eden biz avukatların, görevimizi yaparken baskı altına alınmaya çalışıldığımızı, duruşma salonlarında bile şiddet gördüğümüzü, tutuklandığımızı tarihe not düşüyoruz.

 Öte yandan tarihe not düştüğümüz başka sözlerimiz de var:

Adaleti ve hukuku kişisel değerlendirmelere indirgeyen pervasızlıklardan en çok da yargı zarar görür. Bu nedenle ilgili savcılar ve yargıçlar derhal görevden alınmalıdır!

Savunma tutuklanamaz!

Savunma yoksa yargı da yoktur.

Yargılamadan avukatın çıkarılması hukukun çıkarılmasıdır.

Hukuk, adaletsizliğe ve haksızlığa aracı kılınamaz; mahkemeler de buna paravan olamaz.

Biz avukatlar, tarih boyunca baskılara, keyfiliklere, hukuk tanımazlıklara, yasa bilmezliklere karşı direndik, direneceğiz; susmadık, susmayacağız.

Memleketimizde gerçek bir adalet düzeni, gerçek bir hukuk devleti kuruluncaya kadar da mücadele etmeye kararlıyız!

 

ANTALYA BAROSU BAŞKANLIĞI

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

19.04.2024
AV. HÜSEYİN GEÇİLMEZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.